Памятка о птичьем гриппе

Пам'ятка  з пташиного грипу:
обов'язкові рекомендації санітарно-епідеміологічної станції

     Санітарно - епідеміологічна станція рекомендує обмежити відвідування туристами країн, де були зареєстровані випадки захворювань людей викликаних високопатогенним вірусом грипу птахів А(H5N1).

     У разі перебування туристів на територіях, де зареєстровані випадки пташиного грипу СЕС рекомендує:
- не відвідувати місця масового скупчення птахів та птахопереробні підприємства;
- утримуватись від відвідування ринків з продажу птиці, у тому числі живої, та місць утримання свійської птиці;
- проводити попередню вакцинацію проти грипу в організованих щеплювальних кабінетах лікувально-профілактичних закладів в Україні.
     При прибутті з країн, де зареєстровані випадки пташиного грипу та реєстрації проявів ознак хвороби негайно звертатись до територіальної лікувально-профілактичної установи.

 

Рекомендації Міністерства Закордоних Справ України
Для громадян України, які проживають або тимчасово перебувають у країні чи зоні поширення вірусу H5N1 серед свійської птиці чи в зоні де зареєстровано випадки захворювання людей на вірус H5N1.
 
-   Уникнути контактів з птицею, особливо хворою чи загиблою. Виключити відвідування місць, де можливий контакт з птицею: пташині ринки, птахоферми, зоологічні парки, тощо;
-   Не торкатись місць, на які могли потрапити екскременти хворих птахів;
- Не купувати м’ясо птиці та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю та в місцях несанкціонованої торгівлі;
- Для усунення потенційно-інфікованих матеріалів з вашої шкіри та з метою запобігання передачі інфекції, необхідно ретельно та періодично мити руки, обов’язково з милом або дезінфікуючими розчинами, що містять спирт;
- Після контакту з сирим м’ясом птахів та іншими продуктами птахівництва слід обов’язково ретельно вимити руки з милом, а предмети, що використовувались для обробки – щільно вимити мильним розчином або розчином для миття посуду, обдати кип’ятком або продезінфікувати; відокремлюйте сире м’ясо від готової продукції, використовуйте для сирої та готової їжі різні кухонні ножі; після того, як торкались сирого м’яса, без миття рук, не беріть готову продукцію. Виключити можливість використання посуду, в якому знаходилась сира продукція, для готової їжі без попередньої обробки;
- Яйця не можна вживати сирими, перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою з послідуючим ретельним миттям шкіри рук; яєчний жовток не повинен бути м’яким і рідким; сирі чи м’яко приготовлені яйця не вважаються приготовленими;
- Не вживати птицю чи продукти з птиці, які не пройшли кулінарної термічної обробки, у т.ч. страви з домішками крові. Вживати страви з продуктів птахівництва, при готуванні яких було дотримано усі правила кулінарної термічної обробки. Вірус пташиного грипу руйнується при нагріванні, гине при температурі +70 С;
- Якщо ви мали контакт з загиблими птахами, хворими птахами або їх екскрементами – ретельно вимийте або продезінфікуйте руки, терміново проконсультуйтесь у медичного працівника щодо відповідних профілактичних заходів з використанням противірусних препаратів; слідкуйте за самопочуттям впродовж 7 днів з щоденною термометрією. У випадку симптоматики гострого респіраторного захворювання (лихоманка чи кашель, захворювання горла, міалгія, ринорея, блювота, діарея, прогресуючий розвиток дихальної недостатності тощо) – терміново викликати лікаря, не займатись самолікуванням, забезпечити ізоляцію від інших членів сім’ї; особливу увагу приділяти дітям. Дотримуватися загальних порад при виникненні ознак респіраторних захворювань;
- Не подорожуйте, якщо ви хворі.